Aquest 2009 fa 400 anys de l’expulsió dels moriscos de les terres valencianes. L’expulsió va tindre lloc el 1609, per ordre de Felip III. Per a commemorar un fet tan important de la nostra història, la Universitat de València ha organitzat una exposició en La Nau. A més, l’IECMA (Institut d’estudis comarcals de la Marina Alta) ha organitzat un congrés per al mes d’octubre al voltant de la societat morisca.
A la comarca de la Marina Alta, l’etapa morisca tingué una especial rellevància, ja que les seves muntanyes interiors estaven poblades majoritàriament per moriscos. Foren els moriscos els qui alçaren pobles i construïren camins a cop de martell sobre la roca, els qui treballaren la terra i la feren fèrtil, en definitiva, els qui facilitaren el desenvolupament d’una economia agrícola de subsistència a les zones escarpades de l’interior. Sense el seu treball, la colonització mallorquina (o cristiana) de les valls de la Marina Alta hagués sigut molt més crua.
Hui en dia hi ha molts testimonis del llegat morisc a diversos pobles de la Marina Alta. El primer que cal anomenar és Alcalà de la Jovada, seu del cabdil Al-azraq (el dels ulls blaus), contemporani del rei En Jaume I, que va protagonitzar alguns alçaments contra l’opressió i ocupació cristiana i les tropes d’En Jaume. Altres municipis amb llegat morisc són la Vall de Gallinera, d’Ebo o de l’Aguar. En tots aquests es poden trobar empremtes morisques: despoblats, neveres, camins, llegendes, etc.
El llegat morisc encara és viu a les nostres terres, formant part de l’imaginari col·lectiu i del paisatge que caracteritza les valls de la Marina. Malauradament, aquest valuós patrimoni no està sent convenientment gestionat, perilla la seua conservació, però també manca molta faena respecte a la difusió d’aquest “tresor” patrimonial i a la sensibilització de la població. La celebració del 400 aniversari pot ser un bon moment per repensar com potenciar i protegir aquests valors.
Vos deixe una imatge de les tortuoses escales del barranc de l’Infern.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada