dimarts, 19 de gener del 2010

Premis per al disseny d'espais urbans verds i comestibles

One Prize es un premi internacional dirigit a dissenys de jardins urbans productius. El seu eslogan és: Moving to growing.
Es tracta d'una iniciativa que tracta de donar una alternativa al consum i comerç actuals dels aliments. Promou la proximitat entre consumidor i productor, utilitzant espais de la ciutat per a la producció de fruites, verdures i cereals, amb una finalitat última: abaratir costos, sobre tot ambientals.

Les principals preguntes a les que vol trobar resposta la competició de disseny, són:

How can we break the American love affair with the suburban lawn?
Can green houses be incorporated in skyscrapers?
What are the urban design strategies for food production in cities?
Can food grow on rooftops, parking lots, building facades?
What is required to remove foreclosure signs on lawns and convert them to gardens?



La convocatoria del premi critica l'elevada superficie que la gespa ocupa en molts jardins americans, un vegetal no comestible i d'alta exigència hídrica. Les dades indiquen que a EE.UU., la gespa ocupa unes 40.000 milles quadrades, una àrea superior a la utilitzada per a la producció de dacsa, blat o tabaco.
En un context de canvi climàtic i d'exhauriment dels combustibles fòssils, la proposta del premi sembla una opció encertada per sol·lucionar el problema del transport i preu dels aliments.

Font: landscape+urbanism; BLDGBLOG