diumenge, 17 de gener del 2010

Green roads o carreteres verdes

M'ha sorprés descobrir aquest concepte de green roads.
És un tema que s'ha treballat en Catalunya amb l'elaboració del Llibre d'estil de les carreteres catalanes (DPTOP); però sobre tot a nivell paisatgístic, quedant encara molt lluny de la sostenibilitat ambiental.

En la web www.greenroads.us iniciativa de la Universitat de Washintong, hi ha una primera versió d'un manual per a la construcció de carreteres sostenibles. En aquest, es recullen un total d'11 accions obligatòries per a que una carretera siga considerada com a green road; i a més, 37 accions voluntaries. Cadascuna és valorada amb una determinada puntuació. En funció del nombre de punts, la carretera obté un grau de green road diferent: pot ser certified, silver, gold, o evergreen, si assoleix la máxima puntuació.

Sense canviar de tema, també m'ha sorprés que algunes ciutats compten amb un programa de green streets. He descobert el cas de Portland (Oregon, EE.UU.). M'ha semblat especialment interesant la gestió de les aigües d'escolament superficial en els carrers. Es tracta de dotar als carrers de jardineres amb sòl i vegetació, i de dirigir les aigües de pluja a aquestes jardineres. Açò permet, per una banda infiltrar part de l'aigua d'escolament, disminuir la presència de basses, minvar la velocitat del l'escolament, filtrar (netejar l'aigua), facilitar la seua arribada a l'aquifer i embellir el carrer amb l'ús de vegetació.
Una manera de fer les coses totalment desconeguda en les nostres ciutats, afectades per seriosos problemes en el moments de precipitacions. Que com ja sabem tots: ací plou poc, però per a lo poc que plou, plou prou.

Vos deixe amb unes imatges i amb un link mapa de green streets de Portand.

Font: landscape+urbanism