dimarts, 10 de febrer del 2009

El parc de capçalera del riu Turia


Recentment he visitat el parc de capçalera a la ciutat de València. He quedat totalment sorpresa. Ja estava acostumada a moltes decepcions en l'urbanisme valencià, però aquest parc és tota una excepció. Sembla més bé un parc propi d'un país europeu que no una zona verda d'ací.



Com que es localitza a dins del mateix riu Turia, justament on el caixer natural i l'artificial (fora de la ciutat) es troben, el tema del parc és, obviament, el riu: l'estructura del parc evoca el traçat natural del riu amb recorreguts, salts d'aigua i llacunes, tot acompanyat de vegetació de ribera.

Tal vegada, s'ha abusat massa de la pedra (element que s'ha emprat per representar els dics que contenen el riu al seu pas per dins el casc urbà), però en general es tracta d'un parc pensat per al passeig i per a descobrir diferents indrets a quin més sorprenent. Es poden trobar espais de platja, zones que semblen una marjal envoltada de joncs i ànecs, cascades, un riu que les uneix i un ampli llac.



Cal dir que el parc de capçalera ha servit com a excusa per a reformar una zona degradada de la ciutat i augmentar les espectatives constructives (així com els preus de l'habitatge), la zona es troba envoltada de sòl qualificat com a urbanitzable, i moltes finques de pisos es troben en construcció (terme de Mislata).

Feu click ací per vore més fotos