dijous, 28 de maig del 2009

Pressions i conflictes territorials en el litoral mediterrani: la Marina Alta



Ripoll Berenguer, Maria Josep (2008): Pressions i conflictes territorials en el litoral mediterrani: la Marina Alta. Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. Alacant.

"Els canvis produïts en el territori s'han donat a un ritme molt accelerat en els últims anys, tant que els paisatges dels nostres avis no tenen res a vore amb els paisatges actuals. Aquesta transformació del territori no només s'ha caracteritzat per la rapidesa sinó també per la profunditat i escala dels canvis. Les alteracions han afectat de soca-rel tant el medi natural com l'economia i la societat del nostre país.

L'espai litoral s'ha configurat com a una zona d'atracció preferent, estratègica, on els processos de transformació han sigut més crus. Però es tracta al mateix temps d'una àrea amb una fragilitat i sensibilitat especial, de la interfase entre el medi marí i terra ferma on tenen lloc importants funcions ecològiques.

L'assaig que ara presente, centra l'atenció sobre els principals processos territorial que s'han desenvolupat a la Marina Alta i analitza els impactes d'aquestes sobre el consum de sòl, de recursos hídrics, i sobre la producció de residus urbans, evidenciant la insostenibilitat del model territorial implantat."